Navigacija

Polepšajte in pomagajte si na telesu prijazen način s celostno obravnavo vašega telesa na visoki ravni

Terapija z negativnim tlakom

Terapija z negativnim tlakom

Koncept delovanja izhaja iz vesoljske medicine. V 60-ih letih so Nasini strokovnjaki za astronavte v vesolju razvili metodo LBNPD (Lower Body Negative Presure Device) ali hipobarična terapija. S pomočjo negativnega tlaka so v vesolju, kjer sila gravitacije ne deluje, ohranili ustrezno količino arterijske krvi v spodnjih ekstremitetah. Tako astronavti niso imeli ortostatičnih težav. Leta 1999 so na Inštitutu za vesoljsko medicino v Nemškem vesoljski agenciji (Deutsche Zentrum für Luft- und Raumfahrt) začeli razvijati intermitentno različico hipobarične terapije. Številne raziskave, ki so jih najprej opravili pri NASA-i in nato v Nemški vesoljski agenciji, so delovanje dokazale z merjenjem kapilarne diletacije in kapilarizacije s povečanjem mikro in makro perfuzije v spodnjih ekstremitetah.

Z ustvarjanjem negativnega tlaka se spodbudi krvni obtok v spodnjih ekstremitetah in v trebuhu, kar pomeni, da stimuliramo arterijsko perfuzijo. Gibanje krvi privede do nižjega krvnega tlaka v centralni veni, zmanjša se utripni volumen srca, iztis srca in ne nazadnje zmanjša se arterijski krvni tlak, sprožiti se morajo kompenzacijski mehanizmi. V odgovor na te spremembe se poveča srčni utrip in periferni žilni upor. Poleg tega se poveča simpatična aktivnost srca. Volumen krvi se prilagodi spremembi tlaka v spodnjem delu telesa. Intermitentna hipobarična terapija deluje pa principu izmenjavanja atmosferskega in negativnega tlaka, tako se v nogah poveča pretok krvi s kisikom. V fazi atmosferskega tlaka se v večjih žilah spodbudi pretok venozne krvi in limfe. Intermitentna hipobarična terapija ima “močan fiziološki učinek” na transport odpadnih snovi v limfi, odvija se limfna drenaža. S tem povezano povečanje pH vrednosti vodi do krepitve veznega tkiva, ki vpliva na povečanje kolagenske sinteze in hitrejšo izgubo nakopičene maščobe.

Pacient se sezuje in sprosti pas na hlačah, ostalo obleko obdrži na sebi. Namesti se na mizo in noge vtakne skozi odprtino v hipobarični prostor. Okoli pasu tesno zapremo zaslonko, da se lahko vzpostavi negativni tlak v hipobaričnem prostoru. Intermitentna hipobarična terapija traja od 30 do 45 minut. Med terapijo je intenzivnost negativnega tlaka med -20 in -60 mbar, odvisno od pacientove indikacije. Med samo terapijo lahko intenzivnost tlaka spreminjamo.

Intermitentna hipobarična terapija predstavlja preventivo bolezni nog in ožilja ter preventivo pred trombozo. Pomaga v primeru sindroma nemirnih nog, PAOB, kronične venske insuficience (krčne žile), posttrombotičnega sindroma, diabetične mikroangiopatije. Pri profesionalnih športnikih se intermitentna hipobarična terapija uporablja pri regeneraciji, hitrejšemu doseganju forme in rehabilitaciji športnih poškodb.Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Komentarji

komentarjev