Navigacija

Polepšajte in pomagajte si na telesu prijazen način s celostno obravnavo vašega telesa na visoki ravni

Kaj je Celulit?

Celulit ni moderen pojav, obstaja že od samega začetka. Pred tremi desetletji je prizadel celulit eno od treh žensk nad 30. letom starosti. Od konca 70. dalje ima celulit vedno več žensk, ki so vedno mlajše. In ne prizadene več samo žensk temveč tudi moške. Razloge za to gre iskati v hitrem načinu življenja, ki onemogoča redno prehranjevanje in gibanje. Vrh vsega je določena hrana, ki jo uživamo hormonsko obdelana. Proizvajalci hrane so pričeli prav v 70. letih dodajati umetne hormone v prehrano za živino. Še posebej v uporabi je bil derivat progesterona, ki slabi vezivno tkivo in omogoča pospešeno pridobivanje teže.

Kaj pravzaprav je celulit? V grobem so celulit napihnjene in povečane maščobne celice, ki se lahko povečajo tudi do 15x in v katerih se skladiščijo neporabljene hranilne snovi in odpadni produkti, ki ostanejo po koncu celičnega izgorevanja. Celulit se pojavi v obliki šibkega vezivnega tkiva z brazdami in jamicami na koži stegen, zadnjice in trebuha.

Podrobnejša razlaga pa razkrije, da se celulit začne pojavljati zaradi motenega limfnega obtoka. Najprej se poveča količina tekočine v tkivu. Tako nastanejo motnje v mikrocirkulaciji krvi, prepustnost kapilar se poveča in nastane oteklina. V tem razširjenem prostoru med celicami se razvije vnetje, spremenijo se lastnosti vezivnih celic, ki ta prostor prepletajo z vezivnimi vlakni. Slej ko prej je oviran limfni odtok. To povzroča dodatno otekanje tkiva. Hkrati se zaradi upočasnjenega pretoka krvi spodbuja kopičenje maščevja, več maščevja pa upočasnjuje krvni pretok v kapilarah.

Celulit je torej posledica večih sprememb. Povrhu vsega se vezivna vlakna v podkožju zadebelijo. Ker so vezivni mostiči preveč napeti, se povečane maščobne blazinice tik pod usnjico izbočijo in dajo koži `pomarančast` videz. Sčasoma postane usnjica tanjša in manj elastična in videz `pomarančaste kože` je še bolj izrazit.

11075312_862403280474766_2032309105_n

Edini način za obvladovanje celulita je skozi Diferencirano Celulitno Terapijo (DCT®), saj moramo za učinkovit boj stimulirati limfni obtok in presnovo maščob ter učvrstiti vezivno tkivo.

 

Komentarji

komentarjev